Dobre wieści! Pozyskaliśmy znaczące finansowanie jednego z naszych kluczowych projektów z obszaru Sztucznej Inteligencji – systemu inteligentnego wyszukiwania Search Insights (SI)

Search Insights (SI) to autorski, zaawansowany semantyczny system wyszukiwania opracowany przez MakoLab, znajdujący swoje zastosowanie w komercyjnych projektach realizowanych przez Spółkę. Korzysta on z mechanizmów, jakie tradycyjnie zaliczanie są do domeny AI (Sztucznej Inteligencji).

Od ponad roku, we współpracy z Katolickim Uniwersytetem Lubelskim Jana Pawła II (KUL) prowadzimy regularne badania zmierzające ku zastosowaniom algorytmów Sztucznej Inteligencji w praktyce biznesowej naszej firmy. W wypadku Search Insights badania te prowadzą do udoskonalania tego systemu i realizację celu, jakim jest osiąganie jak najbardziej „inteligentnych” wyników wyszukiwania. Jednym z kluczowych czynników, które pomogą podnieść jakość działania systemu, jest opracowanie nowego komponentu semantyczno-lingwistycznego.
Aby sfinansować zakup badań, skorzystaliśmy z możliwości ubiegania się o „Bon na innowacje dla MŚP” – projekt operacyjny „Inteligentny Rozwój” finansowany w ramach poddziałania 2.3.2 POIR Bony na Innowacje dla MŚP – prowadzony przez Polską Agencję Rozwoju Przemysłu (PARP). O dofinansowanie w ramach tego programu mogą ubiegać się projekty zakupu usług polegających na opracowaniu nowego lub znacząco ulepszonego wyrobu.
Zgłoszony przez nas projekt POIR.02.03.02-10-0012/17, został pozytywnie zweryfikowany jako spełniający kryteria przyznania Bonu. Znaleźliśmy się w gronie firm, które otrzymały 11 pkt. (najwięcej) w klasyfikacji końcowej. Kwota dofinansowania to 224 700 zł.
Otrzymane wsparcie zostanie przeznaczone na sfinansowanie badań naukowych służących opracowaniu wspomnianego wyżej komponentu semantyczno-lingwistycznego, dzięki czemu będziemy mogli znacząco podnieść jakość działania Search Insights (SI). Pozwala też ono poszerzyć zakres zastosowań Sztucznej Inteligencji w praktyce biznesowej MakoLab SA.

Mirek Sopek o tworzeniu branżowych ontologii w oparciu o schema.org na najważniejszej konferencji poświęconej „data-driven transformation” – EDW 2017 w Atlancie

W dniach 2-7 kwietnia w Atlancie (USA) będzie miała miejsce XXI edycja najważniejszego spotkania specjalistów ze świata biznesu i nauki zajmujących się problematyką Data Management – The XXIst Annual Enterprise Data World (EDW) Conference. Wśród prelegentów i słuchaczy znajdują się szefowie i osoby odpowiedzialne za obszar „digital” największych światowych koncernów z obszaru finansów, firm konsultingowych i doradczych a także podmiotów zaangażowanych w tworzenie innowacyjnych rozwiązań z obszaru semantyki i Big Data. W kontekście zarządzania biznesem w oparciu o dane (Data-Driven Business) nie ma w tym momencie ważniejszego wydarzenia na świecie.
Mirek Sopek na konferencji Data Amplified 2016 w Singapurze

W dniach 8-10 listopada w Singapurze miała miejsce konferencja Data Amplified 2016. The future of Business Reporting, organizowana przez xBRL. XBRL to światowe konsorcjum o charakterze non-profit, wyznaczające standardy w sprawozdawczości finansowej. Konferencja Data Amplified 2016 to z kolei jedno z najważniejszych wydarzeń, służących wymianie poglądów i określaniu dalszych kierunków działań w tym obszarze.
MakoLab na E-Finance Lab Fall Conference 2016

Wrzesień rozpoczął się dla nas wyjątkowo ciekawie. Wiceprezes MakoLab, Mirek Sopek, został zaproszony do udziału i wystąpienia w trakcie tegorocznej edycji prestiżowej konferencji E-Finance Lab Fall Conference 2016, organizowanej przez E-Finance Lab i DZ BANK we Frankfurcie nad Menem.
Mirek Sopek i Chemical Semantics na Venture Summit West 2016

Mirek Sopek, wiceprezes MakoLabu i prezes Chemical Semantics, wystąpił w drugim dniu Venture Summit West 2016 promując tematykę Data Publishing for the 21st Century i koncepcję opracowywaną przez zespół Chemical Semantics Inc.

Symulatory finansowe online dla Toyota Financial Services Corporation

Współpraca pomiędzy MakoLab a europejskim oddziałem Toyoty (Toyota Motor Europe) trwa z sukcesami od kilku lat. Od zeszłego roku mamy przyjemność współpracować również z finansowym ramieniem japońskiego giganta – Toyota Financial Services Corp. (TFS), dla którego wdrażamy rozwiązania wspierające proces decyzyjny dot. finansowania zakupu samochodu, czyli symulatory finansowe on-line.