Mirek Sopek o tworzeniu branżowych ontologii w oparciu o schema.org na najważniejszej konferencji poświęconej „data-driven transformation” – EDW 2017 w Atlancie

W dniach 2-7 kwietnia w Atlancie (USA) będzie miała miejsce XXI edycja najważniejszego spotkania specjalistów ze świata biznesu i nauki zajmujących się problematyką Data Management – The XXIst Annual Enterprise Data World (EDW) Conference. Wśród prelegentów i słuchaczy znajdują się szefowie i osoby odpowiedzialne za obszar „digital” największych światowych koncernów z obszaru finansów, firm konsultingowych i doradczych a także podmiotów zaangażowanych w tworzenie innowacyjnych rozwiązań z obszaru semantyki i Big Data. W kontekście zarządzania biznesem w oparciu o dane (Data-Driven Business) nie ma w tym momencie ważniejszego wydarzenia na świecie.

Tym bardziej jest dla nas ważne i ekscytujące, że jednym z prelegentów na tegorocznej edycji będzie założyciel MakoLab - Mirek Sopek. Jako lider zespołu zajmującego się technologiami semantycznymi i na bazie własnych doświadczeń (współautor rozszerzeń motoryzacyjnych (auto.schema.org) oraz finansowych dla schema.org) Mirek będzie mówił o praktycznych aspektach tworzenia i rozwijania rozszerzeń i słowników semantycznych na potrzeby określonych gałęzi biznesu. Tytuł wystąpienia Mirka to: „Industry Ontologies: Case Studies in Creating and Extending Schema.org for Industry-specific Vocabularies”. Jeśli ktoś planuje udział w konferencji – serdecznie zapraszamy. Zachęcamy również gorąco do udziału w pracach międzynarodowych zespołów eksperckich zaangażowanych w rozwój rozszerzeń schema.org: https://www.w3.org/community/gao oraz https://www.w3.org/community/fibowspółzarządzanych przez Mirka.
Środa, 5 kwietnia, godz. 8.30, Ścieżka: Semantics for Enterprise Data.

Virtual Car 360 – przyszłość sprzedaży samochodów online

Virtual Car 360 to nowe narzędzie przeznaczone dla podmiotów zajmujących się sprzedażą samochodów nowych i używanych. Jest pierwszym na europejskim rynku kompletnym rozwiązaniem służącym przygotowywaniu materiałów i prezentacji konkretnych samochodów w trybie online, w widoku 360°. Marka Virtual Car 360 powstała przy współpracy firm realizujących projekty z zakresu automotive – CSP Automotive i MakoLab. Została stworzona po to, by maksymalnie skrócić i uprościć proces przygotowywania materiałów marketingowych i handlowych. Jest duża szansa, że zrewolucjonizuje sprzedaż samochodów online.
Dobre wieści! Pozyskaliśmy znaczące finansowanie jednego z naszych kluczowych projektów z obszaru Sztucznej Inteligencji – systemu inteligentnego wyszukiwania Search Insights (SI)

Search Insights (SI) to autorski, zaawansowany semantyczny system wyszukiwania opracowany przez MakoLab, znajdujący swoje zastosowanie w komercyjnych projektach realizowanych przez Spółkę. Korzysta on z mechanizmów, jakie tradycyjnie zaliczanie są do domeny AI (Sztucznej Inteligencji).
Mirek Sopek na konferencji Data Amplified 2016 w Singapurze

W dniach 8-10 listopada w Singapurze miała miejsce konferencja Data Amplified 2016. The future of Business Reporting, organizowana przez xBRL. XBRL to światowe konsorcjum o charakterze non-profit, wyznaczające standardy w sprawozdawczości finansowej. Konferencja Data Amplified 2016 to z kolei jedno z najważniejszych wydarzeń, służących wymianie poglądów i określaniu dalszych kierunków działań w tym obszarze.
MakoLab na E-Finance Lab Fall Conference 2016

Wrzesień rozpoczął się dla nas wyjątkowo ciekawie. Wiceprezes MakoLab, Mirek Sopek, został zaproszony do udziału i wystąpienia w trakcie tegorocznej edycji prestiżowej konferencji E-Finance Lab Fall Conference 2016, organizowanej przez E-Finance Lab i DZ BANK we Frankfurcie nad Menem.