MakoLab z dofinansowaniem Narodowego Centrum Badań i Rozwoju na rozwój technologii Blockchain

Ten tydzień przyniósł nam znakomite wieści z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Projekt „Realizacja badań przemysłowych oraz przeprowadzenie prac rozwojowych w zakresie nowoczesnych identyfikatorów cyfrowych wymagających absolutnej niezaprzeczalności, autentyczności, unikalności, transparentności i trwałości z wykorzystaniem zmodyfikowanej technologii Blockchain” złożony przez MakoLab w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, został zakwalifikowany do dofinansowania. Całkowita wartość projektu wynosi 2.042.605,07 zł, a wartość wnioskowanego dofinansowania to 1.234.660,17 zł. I takie dofinansowanie otrzymał MakoLab na realizację tego projektu.

Projekt MakoLabu otrzymał bardzo wysokie miejsce w rankingu NCBR, zdobywając aż 17 punktów. Za jego realizację odpowiedzialny będzie dr Mirek Sopek, wiceprezes i CTO MakoLabu, kierujący pracami zespołu R&D.

Prace jakie zamierzamy zrealizować w ramach projektu zmieniają jakościowo stan technologii Blockchain umożliwiając na m.in. stosowanie w niej zaawansowanych struktur danych oraz uzupełnienie jej o najlepsze osiągnięcia technologii semantycznych. Dzięki rezultatom naszych prac technologia Blockchain uzyska zdolność nowych ważnych zastosowań, w tym zastosowanie w procesie cyfrowej identyfikacji, np. banków i firm z sektora finansowego

- mówi Mirek Sopek

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju jest agencją wykonawczą Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Od początku swojego istnienia realizuje zadania z zakresu polityki naukowej, naukowo-technicznej i innowacyjnej państwa. W unijnej perspektywie finansowej 2014-2020 NCBR pełni funkcję Instytucji Pośredniczącej w programach operacyjnych: Inteligentny Rozwój oraz Wiedza Edukacja Rozwój. Działalność Centrum finansowana jest ze środków skarbu państwa oraz funduszy Unii Europejskiej.

MakoLab prezentuje nowe rozwiązanie LEI.INFO na RegTech Data Summit 2018

Na świecie jest ich już ponad 980 milionów. Działają w 170 krajach. To podmioty z sektora finansowego, które mogą zostać zidentyfikowane poprzez LEI – globalny standard uznawany i wymagany przez coraz większą liczbę regulatorów na całym świecie. Amerykańska spółka MakoLab USA opracowała platformę LEI.INFO, dzięki której można uzyskać natychmiastowy dostęp do bazy podmiotów posiadających LEI jak również otrzymać pomoc w uzyskaniu własnego unikalnego identyfikatora.
MakoLab wzmacnia zespoły zagranicą

Projekty zagraniczne stanowią główne źródło przychodów MakoLab. Wobec tego wzmacniamy swoją reprezentację w biurach w USA i Wielkiej Brytanii. Od stycznia dołączyły do nas dwie nowe osoby, które będą wspierały rozwój MakoLab na rynkach zagranicznych.
MakoLab z certyfikatem ISO 27001

Miło nam poinformować, że zakończyliśmy proces certyfikacyjny na zgodność naszego systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji z międzynarodową normą ISO 27001-2014. MakoLab z sukcesem zakończył proces audytowy i otrzymał certyfikat od TUV Nord Polska. Dokument potwierdza działanie firmy zgodnie z najwyższymi standardami, zwiększając jej szanse na nawiązanie współpracy z globalnymi graczami na rynku.
MakoLab otworzył nowy oddział w Lublinie

23 października 2017 roku w Lublinie zostało otwarte MakoLab Delivery Center (MDC), które działa we współpracy z Katolickim Uniwersytetem Lubelskim Jana Pawła II. To formalne przypieczętowanie współpracy MakoLabu z uczelnią i dalszy rozwój obszaru R&D.

Podwójny sukces kampanii Samsunga S7 / Samsung 360 Social Wall

Początek roku przyniósł świetne wieści dla naszego projektu Samsung 360 Social Wall – obrotowej platformy technologicznej, przygotowanej w ramach kampanii S7 dla Samsunga. Platforma, która była częścią akcji promującej Olimpiadę w RIO, prowadzonej przez naszego francuskiego partnera – agencję Willie Beamen – otrzymała aż dwie nagrody: