Mirek Sopek na konferencji Data Amplified 2016 w Singapurze

W dniach 8-10 listopada w Singapurze miała miejsce konferencja Data Amplified 2016. The future of Business Reporting, organizowana przez xBRL. XBRL to światowe konsorcjum o charakterze non-profit, wyznaczające standardy w sprawozdawczości finansowej. Konferencja Data Amplified 2016 to z kolei jedno z najważniejszych wydarzeń, służących wymianie poglądów i określaniu dalszych kierunków działań w tym obszarze.

Jednym z kluczowych projektów w obszarze R&D w MakoLab, bezpośrednio nadzorowanym przez Mirka Sopka, pozostaje od dłuższego czasu technologia Blockchain. Było nam niezmiernie miło, że ostatnie działania w tym obszarze i wystąpienia na konferencjach technologicznych Mirka zostały dostrzeżone, co zaowocowało zaproszeniem do udziału w roli prelegenta na Data Amplified.
O randze konferencji może świadczyć fakt, że wśród prelegentów dominowali czołowi decydenci świata biznesu i finansów, reprezentujący najważniejsze agencje konsultingowe, agendy rządowe i instytucje finansowe, m.in. Shu Huihao – Minister Finansów z Chin, John Turner - CEO XBRL International, Shujuan Cui i Tiffany R. Chen z PwC czy Lory Kehoe z Deloitte Digital.
Wystąpienie Mirka poświęcone technologii Blockchain miało tytuł: How can Blockchain amplify Digital Identifiers. Prezentacja jest dostępna w serwisie SlideShare
Wystąpienie spotkało się z bardzo dobrym przyjęciem i zainteresowaniem uczestników oraz dalszymi planami współpracy.

Dobre wieści! Pozyskaliśmy znaczące finansowanie jednego z naszych kluczowych projektów z obszaru Sztucznej Inteligencji – systemu inteligentnego wyszukiwania Search Insights (SI)

Search Insights (SI) to autorski, zaawansowany semantyczny system wyszukiwania opracowany przez MakoLab, znajdujący swoje zastosowanie w komercyjnych projektach realizowanych przez Spółkę. Korzysta on z mechanizmów, jakie tradycyjnie zaliczanie są do domeny AI (Sztucznej Inteligencji).
Mirek Sopek o tworzeniu branżowych ontologii w oparciu o schema.org na najważniejszej konferencji poświęconej „data-driven transformation” – EDW 2017 w Atlancie

W dniach 2-7 kwietnia w Atlancie (USA) będzie miała miejsce XXI edycja najważniejszego spotkania specjalistów ze świata biznesu i nauki zajmujących się problematyką Data Management – The XXIst Annual Enterprise Data World (EDW) Conference. Wśród prelegentów i słuchaczy znajdują się szefowie i osoby odpowiedzialne za obszar „digital” największych światowych koncernów z obszaru finansów, firm konsultingowych i doradczych a także podmiotów zaangażowanych w tworzenie innowacyjnych rozwiązań z obszaru semantyki i Big Data. W kontekście zarządzania biznesem w oparciu o dane (Data-Driven Business) nie ma w tym momencie ważniejszego wydarzenia na świecie.
MakoLab na E-Finance Lab Fall Conference 2016

Wrzesień rozpoczął się dla nas wyjątkowo ciekawie. Wiceprezes MakoLab, Mirek Sopek, został zaproszony do udziału i wystąpienia w trakcie tegorocznej edycji prestiżowej konferencji E-Finance Lab Fall Conference 2016, organizowanej przez E-Finance Lab i DZ BANK we Frankfurcie nad Menem.
Mirek Sopek i Chemical Semantics na Venture Summit West 2016

Mirek Sopek, wiceprezes MakoLabu i prezes Chemical Semantics, wystąpił w drugim dniu Venture Summit West 2016 promując tematykę Data Publishing for the 21st Century i koncepcję opracowywaną przez zespół Chemical Semantics Inc.

MakoLab i ICT Klaster zapraszają na panel Transformacja to nie wybór na IX Europejskim Forum Gospodarczym

MakoLab i ICT Polska Centralna Klaster zapraszają do udziału w panelu Transformacja to nie wybór. Wpływ transformacji cyfrowej na biznes, który odbędzie się podczas drugiego dnia Europejskiego Forum Gospodarczego. Gościem specjalnym będzie Stéphane Antiga, selekcjoner reprezentacji Polski w siatkówce.