MakoLab na E-Finance Lab Fall Conference 2016

Wrzesień rozpoczął się dla nas wyjątkowo ciekawie. Wiceprezes MakoLab, Mirek Sopek, został zaproszony do udziału i wystąpienia w trakcie tegorocznej edycji prestiżowej konferencji E-Finance Lab Fall Conference 2016, organizowanej przez E-Finance Lab i DZ BANK we Frankfurcie nad Menem.

Tematem przewodnim edycji 2016 była technologia blockchain - Blockchain: Technology, Legal and Regulation, and Application in the Finance Realm. Konferencja odbyła się na Kampusie Westend na Uniwersytecie Johana Wolfganga Goethego.
Tematem wystąpienia Mirka Sopka było: Using Blockchain for Digital Identifiers: Improving Data Security and Persistance for Digital Object Identifier (DOI) and Legal Entity Identifier (LEI). Wystąpieniu przysłuchiwało się ponad 600 uczestników konferencji – przedstawicieli świata finansów i technologii. Dodatkowo, w części wystawowej, mieliśmy okazję zaprezentować ofertę MakoLab dedykowaną branży finansowej, o co zadbał reprezentujący nas Tomek Woźniak.
Warto podkreślić udział w konferencji innych znakomitości świata finansów. Wśród prelegentów byli m.in: Gerd Ruecker, stojący na czele Innovation and New Technologies w Deutsche Boerse, Heiko Hess, założyciel i CEO brainbot technologies, czy prof. Roman Beck z IT University Copenhagen.
Zaproszenie do udział w konferencji E-Finance to dla nas duże wyróżnienie i potwierdzenie naszej umacniającej się pozycji w dostarczaniu zaawansowanych technologii dla świata finansów.
Zapraszamy do obejrzenia wystąpienia Mirka Sopka!

Dobre wieści! Pozyskaliśmy znaczące finansowanie jednego z naszych kluczowych projektów z obszaru Sztucznej Inteligencji – systemu inteligentnego wyszukiwania Search Insights (SI)

Search Insights (SI) to autorski, zaawansowany semantyczny system wyszukiwania opracowany przez MakoLab, znajdujący swoje zastosowanie w komercyjnych projektach realizowanych przez Spółkę. Korzysta on z mechanizmów, jakie tradycyjnie zaliczanie są do domeny AI (Sztucznej Inteligencji).
Mirek Sopek o tworzeniu branżowych ontologii w oparciu o schema.org na najważniejszej konferencji poświęconej „data-driven transformation” – EDW 2017 w Atlancie

W dniach 2-7 kwietnia w Atlancie (USA) będzie miała miejsce XXI edycja najważniejszego spotkania specjalistów ze świata biznesu i nauki zajmujących się problematyką Data Management – The XXIst Annual Enterprise Data World (EDW) Conference. Wśród prelegentów i słuchaczy znajdują się szefowie i osoby odpowiedzialne za obszar „digital” największych światowych koncernów z obszaru finansów, firm konsultingowych i doradczych a także podmiotów zaangażowanych w tworzenie innowacyjnych rozwiązań z obszaru semantyki i Big Data. W kontekście zarządzania biznesem w oparciu o dane (Data-Driven Business) nie ma w tym momencie ważniejszego wydarzenia na świecie.
Mirek Sopek na konferencji Data Amplified 2016 w Singapurze

W dniach 8-10 listopada w Singapurze miała miejsce konferencja Data Amplified 2016. The future of Business Reporting, organizowana przez xBRL. XBRL to światowe konsorcjum o charakterze non-profit, wyznaczające standardy w sprawozdawczości finansowej. Konferencja Data Amplified 2016 to z kolei jedno z najważniejszych wydarzeń, służących wymianie poglądów i określaniu dalszych kierunków działań w tym obszarze.
Mirek Sopek i Chemical Semantics na Venture Summit West 2016

Mirek Sopek, wiceprezes MakoLabu i prezes Chemical Semantics, wystąpił w drugim dniu Venture Summit West 2016 promując tematykę Data Publishing for the 21st Century i koncepcję opracowywaną przez zespół Chemical Semantics Inc.

MakoLab zdobywa II miejsce w Konkursie Ontologii za GLEIO!

Odnotowaliśmy kolejny duży sukces na arenie międzynarodowej. Ontologia GLEIO,opracowana przez Roberta Trypuza, Dominika Kuzińskiego i Mirka Sopka z MakoLabu, zdobyła drugie miejsce w Konkursie Ontologii, organizowanym przez International Association for Ontology and Its Applications (IAOA ). W konkursie brało udział dziewięć zespołów specjalistów, pracujących nad ontologiami. Opracowana przez zespół MakoLab ontologia znalazła się w finałowej trójce i była zaprezentowana przez Roberta Trypuza na międzynarodowej konferencji ontologii formalnej (FOIS 2016) w Annecy we Francji.