Już jest! Schema.org 3.0 z terminologią finansową na bazie Financial Industry Bussiness Ontology

Kolejny duży sukces na naszym koncie. W maju propozycja wzbogacenia Schema.org o opracowany przez EDMC i MakoLab słownik dla sektora finansowego została oficjalnie zaakceptowana. Oznacza to, że zaproponowana terminologia, opracowana w oparciu o Financial Industry Bussiness Ontology (FIBO), stała się integralną częścią słownika Schema.org – najczęściej stosowanego standardu opisu danych strukturalnych w Internecie.

Grupa EDMC i MakoLab przygotowali podstawową terminologię dla branży finansowej w Schema.org. Wśród zaproponowanych przez nas pojęć są m.in.: MonetaryAmount, FinancialProduct, BankAccount, DepositAccount, LoanOrCredit, AnnualPercentageRate, PaymentCard, InvestmentOrDeposit, PaymentService, CurrencyConversionService, LEICode. Zaproponowaliśmy również  wprowadzenie kilku zmian w istniejącej bazie pojęciowej w Schema.org – także one spotkały się z pozytywnym odbiorem twórców Schema.org i zostały wdrożone w najnowszej wersji 3.0.
Nasze rozszerzenie do Schema.org pomoże webmasterom zastosować odpowiednie dane strukturalne dla opisu najważniejszych produktów branży finansowej na stronach internetowych i w innych kanałach komunikacji cyfrowej.
Natychmiast po opublikowaniu Schema.org 3.0 rozpoczęliśmy prace nad fibo.schema.org – rozszerzeniem, które zawierać będzie pełen standard opisu danych strukturalnych dla sektora finansowego.
Prace nad rozszerzeniem finansowym schemy prowadzone są pod przewodnictwem dr. Mirka Sopka, Wice-Prezesa MakoLabu, przez międzynarodowy zespół, w skład którego wchodzą, poza specjalistami z EDMC: Richard Wallis, Dominik Kuziński, dr Robert Trypuz, dr inż. Piotr Goezten i Adam Lis.   Całością prac kierują:  Dennis Wisnosky (FIBO Project Manager) i David Newman (Strategic Planning Manager, Senior Vice President, Enterprise Architecture and IT Strategy, Wells Fargo,  Chair EDM Council FIBO Initiative).
Osoby tworzące strony internetowe zachęcamy do wykorzystywania nowych pojęć ze schemy.
Osoby zainteresowane współpracą przy tworzeniu nowych rozszerzeń finansowych  w ramach FINANCIAL INDUSTRY BUSINESS ONTOLOGY COMMUNITY GROUP prosimy o kontakt.

MakoLab prezentuje nowe rozwiązanie LEI.INFO na RegTech Data Summit 2018

Na świecie jest ich już ponad 980 milionów. Działają w 170 krajach. To podmioty z sektora finansowego, które mogą zostać zidentyfikowane poprzez LEI – globalny standard uznawany i wymagany przez coraz większą liczbę regulatorów na całym świecie. Amerykańska spółka MakoLab USA opracowała platformę LEI.INFO, dzięki której można uzyskać natychmiastowy dostęp do bazy podmiotów posiadających LEI jak również otrzymać pomoc w uzyskaniu własnego unikalnego identyfikatora.
MakoLab wzmacnia zespoły zagranicą

Projekty zagraniczne stanowią główne źródło przychodów MakoLab. Wobec tego wzmacniamy swoją reprezentację w biurach w USA i Wielkiej Brytanii. Od stycznia dołączyły do nas dwie nowe osoby, które będą wspierały rozwój MakoLab na rynkach zagranicznych.
MakoLab z certyfikatem ISO 27001

Miło nam poinformować, że zakończyliśmy proces certyfikacyjny na zgodność naszego systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji z międzynarodową normą ISO 27001-2014. MakoLab z sukcesem zakończył proces audytowy i otrzymał certyfikat od TUV Nord Polska. Dokument potwierdza działanie firmy zgodnie z najwyższymi standardami, zwiększając jej szanse na nawiązanie współpracy z globalnymi graczami na rynku.
MakoLab otworzył nowy oddział w Lublinie

23 października 2017 roku w Lublinie zostało otwarte MakoLab Delivery Center (MDC), które działa we współpracy z Katolickim Uniwersytetem Lubelskim Jana Pawła II. To formalne przypieczętowanie współpracy MakoLabu z uczelnią i dalszy rozwój obszaru R&D.

Nowa jakość w sprzedaży ubezpieczeń w krajach bałtyckich dzięki liderowi ze Skandynawii

Gjensidige Forsikring ASA, wiodący skandynawski ubezpieczyciel rozszerza swoją działalność w krajach bałtyckich. Istotny wkład w ekspansję firmy ma MakoLab, dostawca nowego serwisu internetowego, za pomocą którego klienci mogą kupować ubezpieczenia i zarządzać swoimi polisami. Platforma zbudowana została w oparciu o najnowocześniejsze rozwiązania z obszaru Customer Experience.