Już jest! Schema.org 3.0 z terminologią finansową na bazie Financial Industry Bussiness Ontology

Kolejny duży sukces na naszym koncie. W maju propozycja wzbogacenia Schema.org o opracowany przez EDMC i MakoLab słownik dla sektora finansowego została oficjalnie zaakceptowana. Oznacza to, że zaproponowana terminologia, opracowana w oparciu o Financial Industry Bussiness Ontology (FIBO), stała się integralną częścią słownika Schema.org – najczęściej stosowanego standardu opisu danych strukturalnych w Internecie.

Grupa EDMC i MakoLab przygotowali podstawową terminologię dla branży finansowej w Schema.org. Wśród zaproponowanych przez nas pojęć są m.in.: MonetaryAmount, FinancialProduct, BankAccount, DepositAccount, LoanOrCredit, AnnualPercentageRate, PaymentCard, InvestmentOrDeposit, PaymentService, CurrencyConversionService, LEICode. Zaproponowaliśmy również  wprowadzenie kilku zmian w istniejącej bazie pojęciowej w Schema.org – także one spotkały się z pozytywnym odbiorem twórców Schema.org i zostały wdrożone w najnowszej wersji 3.0.
Nasze rozszerzenie do Schema.org pomoże webmasterom zastosować odpowiednie dane strukturalne dla opisu najważniejszych produktów branży finansowej na stronach internetowych i w innych kanałach komunikacji cyfrowej.
Natychmiast po opublikowaniu Schema.org 3.0 rozpoczęliśmy prace nad fibo.schema.org – rozszerzeniem, które zawierać będzie pełen standard opisu danych strukturalnych dla sektora finansowego.
Prace nad rozszerzeniem finansowym schemy prowadzone są pod przewodnictwem dr. Mirka Sopka, Wice-Prezesa MakoLabu, przez międzynarodowy zespół, w skład którego wchodzą, poza specjalistami z EDMC: Richard Wallis, Dominik Kuziński, dr Robert Trypuz, dr inż. Piotr Goezten i Adam Lis.   Całością prac kierują:  Dennis Wisnosky (FIBO Project Manager) i David Newman (Strategic Planning Manager, Senior Vice President, Enterprise Architecture and IT Strategy, Wells Fargo,  Chair EDM Council FIBO Initiative).
Osoby tworzące strony internetowe zachęcamy do wykorzystywania nowych pojęć ze schemy.
Osoby zainteresowane współpracą przy tworzeniu nowych rozszerzeń finansowych  w ramach FINANCIAL INDUSTRY BUSINESS ONTOLOGY COMMUNITY GROUP prosimy o kontakt.
MakoLab laureatem Forum Firm Rodzinnych 2018 magazynu Forbes

23 października 2018 roku odbyła się uroczysta Gala Forum Firm Rodzinnych 2018 organizowana przez miesięcznik Forbes. Wśród wyróżnionych znalazła się agencja MakoLab SA, istniejąca na rynku od blisko 30 lat.
MakoLab SA ma #NoweWidoki dla pracowników

MakoLab – spółka realizująca projekty z obszaru transformacji cyfrowej dla globalnych koncernów i największych polskich instytucji, współpracująca m.in. z grupą Renault-Nissan, Toyota Motor Europe, Gjensidige czy mBank – jako pierwszy najemca wprowadziła się do biura w nowopowstałym prestiżowym kompleksie biurowym Ogrodowa 8 – w samym sercu Łodzi. Wywodzący się z  Łodzi lider rozwiązań internetowych dla biznesu zatrudnia już ponad 230 osób, które poza łódzką centralą, pracują w różnych miejscach na świecie – w tym w biurach w Paryżu, Londynie i na Florydzie. Nowych pracowników wciąż przybywa, stąd decyzja o zmianie łódzkiego adresu i wybór najnowocześniejszego obecnie biurowca w Łodzi, spełniającego wysokie wymagania firmy, realizującej zaawansowane technologicznie projekty dla światowych liderów, głównie z branż motoryzacyjnej i finansowej.
MakoLab SA w nowej lokalizacji!

MakoLab SA – Digital Solutions Agency – jest jednym z pierwszym najemców w nowopowstałym, biznesowym centrum Łodzi, zlokalizowanym przy ul. Ogrodowej 8. Mimo, że oficjalnie otwarcie nowej siedziby firmy nastąpi dopiero 2 października, pracownicy już niebawem rozpoczną pracę w tej nowoczesnej i zaprojektowanej w kreatywny sposób przestrzeni. Dynamiczny rozwój firmy, zatrudniającej obecnie ponad 230 osób, a także nowe biuro pozwoli w najbliższym czasie powiększyć zespół pracowników o kilkadziesiąt kolejnych osób. Obecnie firma prowadzi rekrutację na stanowiska project managerów, programistów znających różne języki programowania oraz specjalistów od e-marketingu. Hasło przewodnie otwarcia brzmi #NoweWidoki. Kryje się pod tym dużo nowego, zarówno dla firmy, ludzi, którzy ją tworzą, nowych pracowników, ale też miasta.
Punkt dla MakoLab – wyróżnienie w plebiscycie ,,Punkt dla Łodzi”

MakoLab uzyskał wyróżnienie w konkursie ,,Punkt dla Łodzi”. Firma zwyciężyła w kategorii Instytucje - za zasługi dla promowania Łodzi na polu międzynarodowego biznesu internetowego.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.