MakoLab wzmacnia i reorganizuje dział kreatywny

W ramach strategii wzmacniania kompetencji kreatywnych i dalszego wdrażania strategii budowania agencji marketingowo-technologicznej o zasięgu międzynarodowym, w marcu do zespołu MakoLab dołączył Maxime Tallet. Tallet, do niedawna CEO francuskiej agencji kreatywnej Pollete, objął w MakoLabie nowo powstałe stanowisko Global Creative Development Directora.

Maxime Tallet będzie odpowiedzialny za tworzenie koncepcji kreatywnych na potrzeby realizowanych projektów i przetargów, jak również nadzorowanie pracy zespołów kreatywnych. Maxime będzie brał również czynny udział w opracowywaniu spójnej koncepcji komunikacji i identyfikacji wizualnej MakoLab.
Jak komentuje Wojciech Zieliński, Prezes Zarządu MakoLab S.A., poszerzanie zespołu firmy o zagranicznych specjalistów mających udokumentowane sukcesy biznesowe stanowi naturalną konsekwencję dotychczasowego rozwoju. Firma, której ponad 80% przychodów pochodzi z eksportu i mająca biura w Paryżu, Londynie i na Florydzie, realizuje projekty interaktywne obecne w ponad 60 krajach.

Zgodnie z przyjętą  strategią, określaną przez nas jako „Digital Agility”, konsekwentnie realizujemy zadanie rozwijania kompetencji łączących zaawansowane technologie internetowe i znajomość mechanizmów skutecznej komunikacji marketingowej. Obecnie zrobiliśmy ważny krok we wzmacnianiu kompetencji kreatywnych. Pozyskanie do współpracy tak doświadczonego fachowca jakim jest Max, który skutecznie rywalizował na rynku francuskim o zlecenia od dużych klientów i może pochwalić się wieloma wybitnymi realizacjami, na pewno pozwoli nam odważniej walczyć o budżety na realizację projektów interaktywnych na rynkach międzynarodowych. To również duża szansa dla całego pionu kreatywnego MakoLab, aby poznać metody pracy i sposób tworzenia rozwiązań w obszarze „digital” na dojrzałych rynkach. Nasze własne doświadczenia zdobywane przy realizacji międzynarodowych projektów na rzecz takich gigantów, jak koncern Renault-Nissan niezmiennie pokazują, że tylko dbając o najwyższą jakość i innowacyjny sposób myślenia można skutecznie rozwijać biznes w skali międzynarodowej, co niezmiennie jest naszym celem. Wsparcie tak doświadczonych specjalistów jak Maxime pozwala nam pewnie patrzeć w przyszłość

– mówi Wojciech Zieliński, Prezes Zarządu MakoLab S.A.

Maxime Tallet jest absolwentem ekonomii na paryskiej Sorbonie i projektowania graficznego na ESAG Penninghen – School of Art Direction and Architecture. Swoją przygodę ze światem digitalu rozpoczął w Horyzon Media od sprzedaży powierzchni reklamowych. Dalsze doświadczenie zawodowe zdobywał w przemyśle filmowym (jako operator) i w agencjach reklamowych we Francji, Belgii, Hiszpanii, USA, Meksyku i Kanadzie.
Przez ostatnie 7 lat stał na czele Polette, paryskiej agencji kreatywno-interaktywnej (której był założycielem). Realizował projekty między innymi dla takich marek jak Dior, Axa, Champagne Lanson czy LeCab (francuski UBER).

Mirek Sopek i Chemical Semantics na Venture Summit West 2016

Mirek Sopek, wiceprezes MakoLabu i prezes Chemical Semantics, wystąpił w drugim dniu Venture Summit West 2016 promując tematykę Data Publishing for the 21st Century i koncepcję opracowywaną przez zespół Chemical Semantics Inc.