Nowa witryna Renault Polska

W ramach projektu Helios Renault dokonuje globalnej zmiany swojej identyfikacji wizualnej w sieci. Cały proces, zaplanowany na kilka lat, dotyczy odświeżenia 350 witryn internetowych, ale też wielu narzędzi i aplikacji wszystkich marek grupy Renault na świecie – czyli również Nissana, Infinity, Dacii i in. Głównym celem projektu jest unifikacja serwisów na potrzeby marki globalnej jaką jest Renault i dostosowanie witryn do najbardziej aktualnych trendów w komunikacji z użytkownikami. Customer i user experience serwisów są absolutnie na najwyższymi poziomie i są efektem niezliczonej liczby testów i badań.

W projekcie Helios uczestniczymy od samego początku jako członek międzynarodowego zespołu na czele którego stoi Digitas LBi. Pełnimy rolę partnera odpowiedzialnego za integrację nowych stron z dotychczasowymi systemami zewnętrznymi, a także migrację danych.
W ostatnich miesiącach pracowaliśmy nad nową stroną dla Renault Polska, która 10 grudnia ujrzała światło dzienne. Naszym zadaniem było stworzenie struktury strony oraz migracja danych ze starej platformy na nową scentralizowaną platformę Helios, opartą na rozwiązaniu Adobe Experience Manager. Zadbaliśmy o właściwą implementację  treści i migrację danych pod kątem wyszukiwarek (tzw. mapping), aby przełączenie pomiędzy starym a nowym serwisem nie spowodowało „strat”  w wynikach wyszukiwania w Google. Udało się.
Do naszych zadań należało również opracowanie formularzy kontaktowych, testy wdrożeniowe i integracja witryny z wykorzystywanymi przez Renault modułami, również naszego autorstwa: Lead Managment Tool (narzędzie do zarządzania leadami, Owner Services (My Renault), symulatory finansowe, wyszukiwarka samochodów używanych (http://uzywane.renault.pl/). Przygotowaliśmy nowe wersje istniejących już minisite’ów: Promocje (http://promocje.renault.pl/) i Renault dostępnych od ręki (http://odreki.renault.pl/), które zostały dostosowane do nowej szaty graficznej strony.
Nowa strona jest w pełni responsywna i intuicyjna w obsłudze. Najważniejsze informacje – o ofercie, usługach i samej firmie zostały zebrane w 3 zakładkach górnego menu: Samochody, Usługi i Świat Renault. Na stronie można nie tylko wybrać dla siebie idealny samochód – nowy lub używany – ale też znaleźć dilera, ubezpieczyć samochód, umówić się na serwis lub jazdę próbną. W razie wątpliwości, klienci mogą skontaktować się z konsultantem, używając chatu online.
W ostatnim czasie, także w ramach projektu Heliosa, uruchomione zostały witryny Renault na Węgrzech i w Rumunii, a już niebawem – także przy naszym udziale – zostaną opublikowane strony Czech i Słowacji.

MakoLab i Renault na Bliskim Wschodzie – wdrożenie nowej wersji witryny Renault w Iranie

MakoLab zgodnie z planem zakończył kolejną realizację dla marki Renault. Tym razem wykonał pełne wdrożenie nowej witryny w Iranie z wykorzystaniem kluczowych autorskich rozwiązań.
Integracja LMT z SAP na potrzeby Renault na Bliskim Wschodzie - prosta i sprawna obsługa klienta

Na zlecenie naszego klienta Renault w Arabii Saudyjskiej wykonaliśmy integrację instalacji autorskiego narzędzia MakoLab, Lead Management Tool, z oprogramowaniem SAP. To pierwsza tego typu realizacja w regionie Middle East. Zaproponowane przez MakoLab rozwiązanie znacznie ułatwia pracę importerom z Arabii Saudyjskiej umożliwiając posiadanie wszystkich danych w jednym miejscu. W efekcie podnosi to jakość obsługi klientów.
Nowy układ menu na stronach Dacia w Polsce, Czechach, Słowacji i na Węgrzech

Na polskiej, czeskiej, słowackiej i węgierskiej stronie marki Dacia użytkownicy mogą korzystać już z nowej, uproszczonej i zoptymalizowanej pod kątem użyteczności wersji menu.

Nowa odsłona niemieckiej witryny ScooterKingZ – sklepu o solidnych podstawach

W grudniu miała premierę nowa edycja niemieckiego sklepu internetowego scooterkingz.com. Właściciel portalu, firma ScooterKingZ GmbH, jest jednym z najbardziej znanych w Niemczech i jednym z bardziej znanych w Europie dostawców części zamiennych oraz akcesoriów do tuningu skuterów.