Dobre wieści! Schema.org 2.0 oficjalnie z roszerzeniem „Car” opracowanym przez MakoLab. Historyczny dzień dla firmy

13 maja przedstawiciele schema.org ogłosili, że opracowane przez MakoLab SA we współpracy z prof. Martinem Heppem rozszerzenie motoryzacyjne („car” extension) zostało oficjalnie zaakceptowane i stało się częścią najpopularniejszego standardu opisywania danych strukturalnych w Internecie. Rozszerzenie jest jedną z najważniejszych zmian jakie zostały wprowadzone wraz z wdrożeniem wersji Schema.org 2.0. To ogromny sukces i prestiż, ale nie tylko.

Google odnosi się również tym samym do inicjatywy GAO (www.automotive-ontology.org) zarówno w materiałach na schema.org/Car jak również w oficjalnym blogu http://blog.schema.org. Osobistą satysfakcję na pewno mogą odczuwać współautorzy koncepcji rozszerzenia, dr Mirek Sopek i Karol Szczepański, na których ręce obok prof. Martina Heppa zostały skierowane imienne podziękowania za opracowanie rozszerzenia.
Co zostało dodane?
Do tej pory w schema.org znajdowały się jedynie powierzchowne elementy służące opisowi samochodów. Obecne rozwiązanie, które znalazło swoje odzwierciedlenie w wersji 2.0, pozwala opisać samochody przy pomocy danych strukturalnych pod kątem wielu szczegółowych informacji takich jak typ silnika, opis wnętrza, ilość spalanego paliwa na 100 km czy max. prędkość. Opisywane mogą być zarówno samochody nowe, używane jak i przeznaczone na wynajem, także w opisach mogą się znaleźć również informacje na temat uszkodzeń samochodów.
Co to oznacza dla użytkowników Internetu?
Google, który zaaprobował ontologię schema.org, korzysta z opisanych wg niej danych strukturalnych w rozszerzeniach wyników wyszukiwania (m.in. Rich Snippets czy Knowledge Graph). Niewykluczone więc, że wkrótce w wynikach wyszukiwania zobaczymy bardziej precyzyjne i szczegółowe opisy samochodów na wzór np. rozwiązań stosowanych w e-commerce (opinie użytkowników, cena produkty, dostępność).

MakoLab członkiem Polskiej Izby Handlowo – Przemysłowej we Francji

Miło nam ogłosić, że należymy do Polskiej Izby Handlowo – Przemysłowej we Francji. Dzięki temu będziemy jeszcze aktywniej promować nasze kompetencje w Europie.
Marta Ostrowska specjalistką ds. PR w MakoLab

Do zespołu agencji technologiczno - marketingowej MakoLab dołączyła Marta Ostrowska, która objęła stanowisko specjalisty ds. PR. Wcześniej odpowiadała za działania public relations w Bluerank.
MakoLab z dofinansowaniem Narodowego Centrum Badań i Rozwoju na rozwój technologii Blockchain

Ten tydzień przyniósł nam znakomite wieści z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Projekt „Realizacja badań przemysłowych oraz przeprowadzenie prac rozwojowych w zakresie nowoczesnych identyfikatorów cyfrowych wymagających absolutnej niezaprzeczalności, autentyczności, unikalności, transparentności i trwałości z wykorzystaniem zmodyfikowanej technologii Blockchain” złożony przez MakoLab w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, został zakwalifikowany do dofinansowania. Całkowita wartość projektu wynosi 2.042.605,07 zł, a wartość wnioskowanego dofinansowania to 1.234.660,17 zł. I takie dofinansowanie otrzymał MakoLab na realizację tego projektu.
MakoLab i ICT Klaster zapraszają na panel Transformacja to nie wybór na IX Europejskim Forum Gospodarczym

MakoLab i ICT Polska Centralna Klaster zapraszają do udziału w panelu Transformacja to nie wybór. Wpływ transformacji cyfrowej na biznes, który odbędzie się podczas drugiego dnia Europejskiego Forum Gospodarczego. Gościem specjalnym będzie Stéphane Antiga, selekcjoner reprezentacji Polski w siatkówce.

Helios zdobywa kolejny przyczółek w Europie. Nowa odsłona witryny Renault UK

Nasza współpraca z grupą Renault-Nissan trwa już 14 lat. W projekty na rzecz Renault UK jesteśmy zaangażowani praktycznie od samego początku, a historyczne wdrożenie pierwszej witryny prawie „od zera” na Wyspach miało miejsce w 2008 r.