Dobre wieści! Schema.org 2.0 oficjalnie z roszerzeniem „Car” opracowanym przez MakoLab. Historyczny dzień dla firmy

13 maja przedstawiciele schema.org ogłosili, że opracowane przez MakoLab SA we współpracy z prof. Martinem Heppem rozszerzenie motoryzacyjne („car” extension) zostało oficjalnie zaakceptowane i stało się częścią najpopularniejszego standardu opisywania danych strukturalnych w Internecie. Rozszerzenie jest jedną z najważniejszych zmian jakie zostały wprowadzone wraz z wdrożeniem wersji Schema.org 2.0. To ogromny sukces i prestiż, ale nie tylko.

Google odnosi się również tym samym do inicjatywy GAO (www.automotive-ontology.org) zarówno w materiałach na schema.org/Car jak również w oficjalnym blogu http://blog.schema.org. Osobistą satysfakcję na pewno mogą odczuwać współautorzy koncepcji rozszerzenia, dr Mirek Sopek i Karol Szczepański, na których ręce obok prof. Martina Heppa zostały skierowane imienne podziękowania za opracowanie rozszerzenia.
Co zostało dodane?
Do tej pory w schema.org znajdowały się jedynie powierzchowne elementy służące opisowi samochodów. Obecne rozwiązanie, które znalazło swoje odzwierciedlenie w wersji 2.0, pozwala opisać samochody przy pomocy danych strukturalnych pod kątem wielu szczegółowych informacji takich jak typ silnika, opis wnętrza, ilość spalanego paliwa na 100 km czy max. prędkość. Opisywane mogą być zarówno samochody nowe, używane jak i przeznaczone na wynajem, także w opisach mogą się znaleźć również informacje na temat uszkodzeń samochodów.
Co to oznacza dla użytkowników Internetu?
Google, który zaaprobował ontologię schema.org, korzysta z opisanych wg niej danych strukturalnych w rozszerzeniach wyników wyszukiwania (m.in. Rich Snippets czy Knowledge Graph). Niewykluczone więc, że wkrótce w wynikach wyszukiwania zobaczymy bardziej precyzyjne i szczegółowe opisy samochodów na wzór np. rozwiązań stosowanych w e-commerce (opinie użytkowników, cena produkty, dostępność).

Punkt dla MakoLab – wyróżnienie w plebiscycie ,,Punkt dla Łodzi”

MakoLab uzyskał wyróżnienie w konkursie ,,Punkt dla Łodzi”. Firma zwyciężyła w kategorii Instytucje - za zasługi dla promowania Łodzi na polu międzynarodowego biznesu internetowego.
MakoLab prezentuje nowe rozwiązanie LEI.INFO na RegTech Data Summit 2018

Na świecie jest ich już ponad 980 milionów. Działają w 170 krajach. To podmioty z sektora finansowego, które mogą zostać zidentyfikowane poprzez LEI – globalny standard uznawany i wymagany przez coraz większą liczbę regulatorów na całym świecie. Amerykańska spółka MakoLab USA opracowała platformę LEI.INFO, dzięki której można uzyskać natychmiastowy dostęp do bazy podmiotów posiadających LEI jak również otrzymać pomoc w uzyskaniu własnego unikalnego identyfikatora.
MakoLab wzmacnia zespoły zagranicą

Projekty zagraniczne stanowią główne źródło przychodów MakoLab. Wobec tego wzmacniamy swoją reprezentację w biurach w USA i Wielkiej Brytanii. Od stycznia dołączyły do nas dwie nowe osoby, które będą wspierały rozwój MakoLab na rynkach zagranicznych.
MakoLab z certyfikatem ISO 27001

Miło nam poinformować, że zakończyliśmy proces certyfikacyjny na zgodność naszego systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji z międzynarodową normą ISO 27001-2014. MakoLab z sukcesem zakończył proces audytowy i otrzymał certyfikat od TUV Nord Polska. Dokument potwierdza działanie firmy zgodnie z najwyższymi standardami, zwiększając jej szanse na nawiązanie współpracy z globalnymi graczami na rynku.