Helios zdobywa kolejny przyczółek w Europie. Nowa odsłona witryny Renault UK

Nasza współpraca z grupą Renault-Nissan trwa już 14 lat. W projekty na rzecz Renault UK jesteśmy zaangażowani praktycznie od samego początku, a historyczne wdrożenie pierwszej witryny prawie „od zera” na Wyspach miało miejsce w 2008 r.

Na początku kwietnia zakończył się  proces wdrożenia nowej odsłony witryny Renault UK, w ramach globalnego projektu Helios. Jednym z podstawowych celów koncernu jest poprawienie customer i user experience witryn internetowych we wszystkich obszarach biznesowych Renault na całym świecie.
Głównym wykonawcą i podmiotem koordynującym pracę kilku międzynarodowych zespołów jest Digitas LBI – cyfrowe ramię największej światowej agencji marketingowej Publicis z siedzibą w Londynie. MakoLab jest z kolei jednym z głównych partnerów projektu ds. integracji z systemami zewnętrznymi jak również dostawca kluczowych komponentów i rozwiązań technologicznych.
Zadaniem, a zarazem wyzwaniem postawionym przed MakoLab była integracja nowej platformy z kilkoma kluczowymi modułami wchodzącymi w skład ekosystemu witryny. Mowa tu przede wszystkim o integracji z rozwiązaniem LMT (Lead Management Tool) naszego autorstwa, stanowiącym jedno z podstawowych narzędzi do obsługi kontaktów handlowych.
Do naszych zadań należała nie tylko integracja systemu. Wspieraliśmy także Renault UK we wprowadzaniu treści w systemie CMS, opracowywaliśmy formularze kontaktowe, przeprowadzaliśmy testy nowej witryny i przeprowadziliśmy audyt pod kątem SEO. Renault powierzyło nam również ujednolicenie wyglądu na istniejących microsite’ach, które pozostają poza główną platformą.
Prawdziwym wyzwaniem okazały się właśnie formularze kontaktowe, kluczowe narzędzie w procesie pozyskiwania klientów, których poprawne działanie oraz oparta na nich analiza pozyskanych danych jest niezwykle ważna w procesie dostarczenia najwyższej jakości informacji zwrotnych potencjalnym klientom. Projekt Helios oparty jest o platformę Adobe Experience Manager, dedykowaną do marketingowego zarządzania treścią i ma docelowo być stosowane we wszelkich projektach i kampaniach marketingowych Renault.
Strona Renault UK została opracowana w technologii Responsive Web Design. Ma przejrzystą, 3-elementową strukturę.  W sekcji „Vehicles” znajdują się informacje dotyczące dostępnej gamy modelowej samochodów Renault. Sekcja „Services” to źródło wiedzy na temat dostępnych form finansowania zakupu samochodu, warunkach gwarancyjnych, czy informacjach dla obecnych właścieli samochodów spod znaku rombu. „Discover Renault” to historia marki, ale też zaangażowanie w projekty sportowe, innowacje i dbanie o relacje pomiędzy pracownikami.
Nowa odsłona witryny Renault UK ujrzała światło dzienne 9 kwietnia 2015 r.

MakoLab promuje w Internecie markę Krotoski – Cichy

W czerwcu ruszyła kampania AdWords marki Krotoski – Cichy, autoryzowanego dealera marek Audi, Volkswagen i Volkswagen Użytkowe oraz Partnera serwisowego Škody. Za realizację działań promocyjnych w Internecie odpowiada agencja technologiczno – marketingowa MakoLab.
Konfigurator mebli w 3D dla marki Poldem – aplikacja mobilna

Branża meblarska inwestuje w nowe technologie. Aby dostosować się do wymagań nowoczesnych konsumentów chcących korzystać z rozwiązań jakie oferuje współcześnie technologia, Groupe Poldem zdecydowała się na stworzenie aplikacji mobilnej, która będzie wspierała proces sprzedaży mebli w salonach należących do sieci. Partnerem technologicznym projektu została agencja technologiczno-marketingowa MakoLab.
Ceramika Paradyż z nową witryną autorstwa MakoLab

Opublikowana została nowa strona internetowa czołowego producenta ceramiki i gresu - Ceramiki Paradyż. Za jej realizację oraz działania związane z optymalizacją pod kątem wyszukiwarek odpowiada agencja technologiczno – marketingowa MakoLab.

21 kwietnia – Akademickie Targi Pracy. Wyruszamy na poszukiwania ciekawych ludzi i chcemy dać im pracę!

Na tegorocznych Akademickich Targach Pracy, których X. edycja będzie miała miejsce w łódzkiej hali Expo 21 kwietnia, spotkają się przedstawiciele najciekawszych pracodawców regionu. My oczywiście będziemy wśród nich!