Helios zdobywa kolejny przyczółek w Europie. Nowa odsłona witryny Renault UK

Nasza współpraca z grupą Renault-Nissan trwa już 14 lat. W projekty na rzecz Renault UK jesteśmy zaangażowani praktycznie od samego początku, a historyczne wdrożenie pierwszej witryny prawie „od zera” na Wyspach miało miejsce w 2008 r.

Na początku kwietnia zakończył się  proces wdrożenia nowej odsłony witryny Renault UK, w ramach globalnego projektu Helios. Jednym z podstawowych celów koncernu jest poprawienie customer i user experience witryn internetowych we wszystkich obszarach biznesowych Renault na całym świecie.
Głównym wykonawcą i podmiotem koordynującym pracę kilku międzynarodowych zespołów jest Digitas LBI – cyfrowe ramię największej światowej agencji marketingowej Publicis z siedzibą w Londynie. MakoLab jest z kolei jednym z głównych partnerów projektu ds. integracji z systemami zewnętrznymi jak również dostawca kluczowych komponentów i rozwiązań technologicznych.
Zadaniem, a zarazem wyzwaniem postawionym przed MakoLab była integracja nowej platformy z kilkoma kluczowymi modułami wchodzącymi w skład ekosystemu witryny. Mowa tu przede wszystkim o integracji z rozwiązaniem LMT (Lead Management Tool) naszego autorstwa, stanowiącym jedno z podstawowych narzędzi do obsługi kontaktów handlowych.
Do naszych zadań należała nie tylko integracja systemu. Wspieraliśmy także Renault UK we wprowadzaniu treści w systemie CMS, opracowywaliśmy formularze kontaktowe, przeprowadzaliśmy testy nowej witryny i przeprowadziliśmy audyt pod kątem SEO. Renault powierzyło nam również ujednolicenie wyglądu na istniejących microsite’ach, które pozostają poza główną platformą.
Prawdziwym wyzwaniem okazały się właśnie formularze kontaktowe, kluczowe narzędzie w procesie pozyskiwania klientów, których poprawne działanie oraz oparta na nich analiza pozyskanych danych jest niezwykle ważna w procesie dostarczenia najwyższej jakości informacji zwrotnych potencjalnym klientom. Projekt Helios oparty jest o platformę Adobe Experience Manager, dedykowaną do marketingowego zarządzania treścią i ma docelowo być stosowane we wszelkich projektach i kampaniach marketingowych Renault.
Strona Renault UK została opracowana w technologii Responsive Web Design. Ma przejrzystą, 3-elementową strukturę.  W sekcji „Vehicles” znajdują się informacje dotyczące dostępnej gamy modelowej samochodów Renault. Sekcja „Services” to źródło wiedzy na temat dostępnych form finansowania zakupu samochodu, warunkach gwarancyjnych, czy informacjach dla obecnych właścieli samochodów spod znaku rombu. „Discover Renault” to historia marki, ale też zaangażowanie w projekty sportowe, innowacje i dbanie o relacje pomiędzy pracownikami.
Nowa odsłona witryny Renault UK ujrzała światło dzienne 9 kwietnia 2015 r.
W 100% elektryczne Renault ZOE w widoku 360 dzięki Virtual Car 360 Player

Na ulicach największych miast Polski można spotkać w 100% elektryczne Renault ZOE w barwach Traficara, z zasięgiem 300 km – największym w swojej klasie, w ramach specjalnej akcji Roadshow ZOE. Dzięki stworzonemu przez MakoLab Virtual Car 360 Player użytkownicy mogą zobaczyć jego prezentację 360 w kilku widokach online i sprawdzić poszczególne funkcje zanim usiądą za kierownicą.
Nowa wersja emulatora aplikacji R-Link2 dla Renault

MakoLab stworzył nową wersję emulatora R-Link dla Renault. R-Link2 emulator – bo tak brzmi pełna nazwa nowej wersji rozwiązania – to aplikacja webowa symulująca pracę systemu multimedialnego R-Link2, dostępnego w samochodach marki Renault. Jest ona szczególnie użyteczna dla potencjalnych partnerów biznesowych, gdyż umożliwia prezentację możliwości systemu dostępnego w samochodach Renault. Skorzystają z niej także klienci, którzy będą chcieli nauczyć się korzystać z systemu.
MakoLab promuje w Internecie markę Krotoski – Cichy

W czerwcu ruszyła kampania AdWords marki Krotoski – Cichy, autoryzowanego dealera marek Audi, Volkswagen i Volkswagen Użytkowe oraz Partnera serwisowego Škody. Za realizację działań promocyjnych w Internecie odpowiada agencja technologiczno – marketingowa MakoLab.
Konfigurator mebli w 3D dla marki Poldem – aplikacja mobilna

Branża meblarska inwestuje w nowe technologie. Aby dostosować się do wymagań nowoczesnych konsumentów chcących korzystać z rozwiązań jakie oferuje współcześnie technologia, Groupe Poldem zdecydowała się na stworzenie aplikacji mobilnej, która będzie wspierała proces sprzedaży mebli w salonach należących do sieci. Partnerem technologicznym projektu została agencja technologiczno-marketingowa MakoLab.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.