Ramię w ramię z Microsoftem – gigant z Redmond współfinansuje nowy projekt MakoLab

Z początkiem roku podpisaliśmy z centralą Microsoft w Redmond, USA, umowę, której przedmiotem jest współpraca w opracowaniu i promocji naszej autorskiej aplikacji do generowania tzw. „leadów”, czyli kontaktów do podmiotów potencjalnie zainteresowanych określonymi ofertami. Jak działa program?

Korzystający z niego opisuje produkt lub usługę, której sprzedażą jest zainteresowany i zasila aplikację bazą danych podmiotów np. z określonej branży. Program przeszukuje internet, znajdując dane i informacje dotyczące tych podmiotów. Są one następnie analizowane przez aplikację i w efekcie jej użytkownik uzyskuje informację o stopniu zainteresowania każdego z podmiotów produktem lub usługą. W efekcie do wybranej grupy może skierować zindywidualizowane oferty, bazując na uzyskanej informacji i przeprowadzonej analizie. Biorąc pod uwagę ilość informacji, jaka dziś znajduje się w sieci internet, można zakładać, że tworzone oprogramowanie zdecydowanie podniesie efektywność sprzedaży.
W aplikacji są wykorzystywane algorytmy NLP (Natural Language Processing) wspierane przez opisy semantyczne wyszukiwanych fraz. Aktualnie na ukończeniu jest pierwsza wersja dedykowana dla sektora finansowego, która jeszcze w tym kwartale ma być prezentowana pierwszym, potencjalnym klientom. Pozwoli ona oceniać zainteresowanie firm usługami bankowymi np. faktoringiem. Zgodnie z podpisanym porozumieniem oprogramowanie będzie dostępne dla zainteresowanych „w chmurze”, na platformie Microsoft Azure.

Jesteśmy niezwykle zadowoleni, że Microsoft zaangażował się w tę współpracę i docenił nasze kompetencje oraz rezultaty konsekwentnie prowadzonych prac R&D w zakresie technologii semantycznych. Od kilku lat promujemy oparte na nich rozwiązania w sektorze motoryzacyjnym i finansowym. Pozycja naszego partnera, światowego lidera na rynku usług i produktów informatycznych powoduje, że to jeden z bardziej obiecujących projektów MakoLab w ostatnim czasie i z pewnością dobre otwarcie 2015 roku.

– mówi Wojciech Zieliński, Prezes Zarządu MakoLab SA.

Finansowe i organizacyjne zaangażowanie obu stron we współpracę ma solidne podstawy. Opracowywane rozwiązanie jest odpowiedzią na realne potrzeby klientów Microsoft przede wszystkim z sektora finansowego. Poza tym gigant z Redmond jest zainteresowany promowaniem platformy Microsoft Azure poprzez umieszczanie na niej atrakcyjnych rynkowo aplikacji. Dla nas udział Microsoft w rozwijaniu i promocji aplikacji jest potwierdzeniem znaczenia technologii semantycznych w analizie danych z internetu, w których się specjalizujemy. Ponadto zyskujemy dostęp do bazy klientów, z którymi współpracuje Microsoft oraz istotne wsparcie marketingowe o zasięgu globalnym.
W 100% elektryczne Renault ZOE w widoku 360 dzięki Virtual Car 360 Player

Na ulicach największych miast Polski można spotkać w 100% elektryczne Renault ZOE w barwach Traficara, z zasięgiem 300 km – największym w swojej klasie, w ramach specjalnej akcji Roadshow ZOE. Dzięki stworzonemu przez MakoLab Virtual Car 360 Player użytkownicy mogą zobaczyć jego prezentację 360 w kilku widokach online i sprawdzić poszczególne funkcje zanim usiądą za kierownicą.
Nowa wersja emulatora aplikacji R-Link2 dla Renault

MakoLab stworzył nową wersję emulatora R-Link dla Renault. R-Link2 emulator – bo tak brzmi pełna nazwa nowej wersji rozwiązania – to aplikacja webowa symulująca pracę systemu multimedialnego R-Link2, dostępnego w samochodach marki Renault. Jest ona szczególnie użyteczna dla potencjalnych partnerów biznesowych, gdyż umożliwia prezentację możliwości systemu dostępnego w samochodach Renault. Skorzystają z niej także klienci, którzy będą chcieli nauczyć się korzystać z systemu.
MakoLab promuje w Internecie markę Krotoski – Cichy

W czerwcu ruszyła kampania AdWords marki Krotoski – Cichy, autoryzowanego dealera marek Audi, Volkswagen i Volkswagen Użytkowe oraz Partnera serwisowego Škody. Za realizację działań promocyjnych w Internecie odpowiada agencja technologiczno – marketingowa MakoLab.
Konfigurator mebli w 3D dla marki Poldem – aplikacja mobilna

Branża meblarska inwestuje w nowe technologie. Aby dostosować się do wymagań nowoczesnych konsumentów chcących korzystać z rozwiązań jakie oferuje współcześnie technologia, Groupe Poldem zdecydowała się na stworzenie aplikacji mobilnej, która będzie wspierała proces sprzedaży mebli w salonach należących do sieci. Partnerem technologicznym projektu została agencja technologiczno-marketingowa MakoLab.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.