Ramię w ramię z Microsoftem – gigant z Redmond współfinansuje nowy projekt MakoLab

Z początkiem roku podpisaliśmy z centralą Microsoft w Redmond, USA, umowę, której przedmiotem jest współpraca w opracowaniu i promocji naszej autorskiej aplikacji do generowania tzw. „leadów”, czyli kontaktów do podmiotów potencjalnie zainteresowanych określonymi ofertami. Jak działa program?

Korzystający z niego opisuje produkt lub usługę, której sprzedażą jest zainteresowany i zasila aplikację bazą danych podmiotów np. z określonej branży. Program przeszukuje internet, znajdując dane i informacje dotyczące tych podmiotów. Są one następnie analizowane przez aplikację i w efekcie jej użytkownik uzyskuje informację o stopniu zainteresowania każdego z podmiotów produktem lub usługą. W efekcie do wybranej grupy może skierować zindywidualizowane oferty, bazując na uzyskanej informacji i przeprowadzonej analizie. Biorąc pod uwagę ilość informacji, jaka dziś znajduje się w sieci internet, można zakładać, że tworzone oprogramowanie zdecydowanie podniesie efektywność sprzedaży.
W aplikacji są wykorzystywane algorytmy NLP (Natural Language Processing) wspierane przez opisy semantyczne wyszukiwanych fraz. Aktualnie na ukończeniu jest pierwsza wersja dedykowana dla sektora finansowego, która jeszcze w tym kwartale ma być prezentowana pierwszym, potencjalnym klientom. Pozwoli ona oceniać zainteresowanie firm usługami bankowymi np. faktoringiem. Zgodnie z podpisanym porozumieniem oprogramowanie będzie dostępne dla zainteresowanych „w chmurze”, na platformie Microsoft Azure.

Jesteśmy niezwykle zadowoleni, że Microsoft zaangażował się w tę współpracę i docenił nasze kompetencje oraz rezultaty konsekwentnie prowadzonych prac R&D w zakresie technologii semantycznych. Od kilku lat promujemy oparte na nich rozwiązania w sektorze motoryzacyjnym i finansowym. Pozycja naszego partnera, światowego lidera na rynku usług i produktów informatycznych powoduje, że to jeden z bardziej obiecujących projektów MakoLab w ostatnim czasie i z pewnością dobre otwarcie 2015 roku.

– mówi Wojciech Zieliński, Prezes Zarządu MakoLab SA.

Finansowe i organizacyjne zaangażowanie obu stron we współpracę ma solidne podstawy. Opracowywane rozwiązanie jest odpowiedzią na realne potrzeby klientów Microsoft przede wszystkim z sektora finansowego. Poza tym gigant z Redmond jest zainteresowany promowaniem platformy Microsoft Azure poprzez umieszczanie na niej atrakcyjnych rynkowo aplikacji. Dla nas udział Microsoft w rozwijaniu i promocji aplikacji jest potwierdzeniem znaczenia technologii semantycznych w analizie danych z internetu, w których się specjalizujemy. Ponadto zyskujemy dostęp do bazy klientów, z którymi współpracuje Microsoft oraz istotne wsparcie marketingowe o zasięgu globalnym.

MakoLab i Renault na Bliskim Wschodzie – wdrożenie nowej wersji witryny Renault w Iranie

MakoLab zgodnie z planem zakończył kolejną realizację dla marki Renault. Tym razem wykonał pełne wdrożenie nowej witryny w Iranie z wykorzystaniem kluczowych autorskich rozwiązań.
Integracja LMT z SAP na potrzeby Renault na Bliskim Wschodzie - prosta i sprawna obsługa klienta

Na zlecenie naszego klienta Renault w Arabii Saudyjskiej wykonaliśmy integrację instalacji autorskiego narzędzia MakoLab, Lead Management Tool, z oprogramowaniem SAP. To pierwsza tego typu realizacja w regionie Middle East. Zaproponowane przez MakoLab rozwiązanie znacznie ułatwia pracę importerom z Arabii Saudyjskiej umożliwiając posiadanie wszystkich danych w jednym miejscu. W efekcie podnosi to jakość obsługi klientów.
Nowy układ menu na stronach Dacia w Polsce, Czechach, Słowacji i na Węgrzech

Na polskiej, czeskiej, słowackiej i węgierskiej stronie marki Dacia użytkownicy mogą korzystać już z nowej, uproszczonej i zoptymalizowanej pod kątem użyteczności wersji menu.

Na kalifornijskiej fali, czyli światowy lider w produkcji komponentów silikonowych współpracuje z MakoLab SA!

NuSil Technology – to jeden ze światowych liderów w produkcji komponentów silikonowych. Produkty firmy, mającej swoją siedzibę w małej miejscowości Carpinteria na zachodnim wybrzeżu USA, 100 km na północ od Los Angeles, mają zastosowanie zarówno w tajnych programach zbrojeniowych (efekty pracy inżynierów z Kalifornii są wykorzystywane w poszyciu i awionice bombowców strategicznych B-2 Spirit), jak również w ratujących życie stymulatorach serca. Co więcej, NuSil to największy na świecie dostawca silikonów do produkcji implantów piersi.