Integracja LMT z SAP na potrzeby Renault na Bliskim Wschodzie - prosta i sprawna obsługa klienta

Na zlecenie naszego klienta Renault w Arabii Saudyjskiej wykonaliśmy integrację instalacji autorskiego narzędzia MakoLab, Lead Management Tool, z oprogramowaniem SAP. To pierwsza tego typu realizacja w regionie Middle East. Zaproponowane przez MakoLab rozwiązanie znacznie ułatwia pracę importerom z Arabii Saudyjskiej umożliwiając posiadanie wszystkich danych w jednym miejscu. W efekcie podnosi to jakość obsługi klientów.

Lead Management Tool wdrożyliśmy dla Renault Middle East w 2012 roku. Do dziś narzędzie z powodzeniem funkcjonuje w krajach wchodzących w skład regionu - Arabii Saudyjskiej, Bahrajnie, Iraku, Jordanii, Kuwejcie, Libanie, Omanie, Katarze, Dubaju, ZEA i Egipcie. Rozwiązanie obsługuje proces obsługi lead’u zgodnie z ustalonymi zasadami biznesowymi, które dodatkowo mogą wymuszać czasy reakcji i uwzględniać godziny pracy dealerów. Dzięki LMT można monitorować postęp w realizacji zlecenia, a także dystrybucję leadów dot. różnych marek do różnych odbiorców.
Na początku roku zostaliśmy poproszeni przez Klienta o wykonanie integracji części instancji LMT z oprogramowaniem SAP. Integracja zakłada dwustronną wymianę danych pomiędzy LMT a SAP CRM. Proces zbierania leadów od klientów rozpoczyna się w ramach LMT, z poziomu którego dane są następnie przesyłane do CRM. W oparciu o to narzędzie są procesowane przez pracowników importera, w ramach działania lokalnego Call Center. Status każdej sprawy jest regularnie aktualizowany w LMT, które pozostaje głównym narzędziem analitycznym, wykorzystywanym dla całej grupy państw regionu.

Załóżmy, że do jednego z dealerów w Rijadzie zgłasza się klient zainteresowany jazdą testową nowym Renault Captur. Za pośrednictwem strony internetowej wypełnia prosty formularz, a dane trafiają do bazy LMT. Z tego poziomu informacja jest już dostępna dla pracowników Renault Middle East. Za samo prowadzenie komunikacji z potencjalnym klientem odpowiedzialne jest natomiast Call Center, które korzysta z rozwiązań SAP. Informacja o zainteresowaniu klienta jest zatem tam wysyłana i od tego momentu wszystkie szczegóły sprawy są odnotowywane bezpośrednio w SAP. Cykliczna synchronizacja danych (w obie strony) zapewnia ich spójność. W rezultacie importer może świadczyć i koordynować usługi najwyższej jakości (także wykorzystując dodatkowe moduły w ramach swojego CRM), a Renault nadal wykorzystywać LMT jako bazę wiedzy o sytuacji na wszystkich rynkach regionu.

Szymon Wojciechowski, IT Projects Manager w MakoLab

Największym wyzwaniem okazało się przygotowanie odpowiedniego "mapowania" pomiędzy działającymi systemami tak, żeby wymiana danych była poprawna i nie wpływała na inne procesy biznesowe odzwierciedlone w obu aplikacjach.
W efekcie tego projektu importerzy z Arabii Saudyjskiej mogą wykorzystywać swoje obecne rozwiązania CRM i znany im moduł obsługi leadów, a sprawna komunikacja pomiędzy systemami zapewnia spójność danych na poziomie całego regionu Middle East.

170914_Integracja_LMT z SAP_Renault_MakoLab.docx

docx | 125 KB

Pobierz

MakoLab i Renault na Bliskim Wschodzie – wdrożenie nowej wersji witryny Renault w Iranie

MakoLab zgodnie z planem zakończył kolejną realizację dla marki Renault. Tym razem wykonał pełne wdrożenie nowej witryny w Iranie z wykorzystaniem kluczowych autorskich rozwiązań.