Wzrost przychodów MakoLab w I kwartale 2018 r. i pierwsze efekty inwestycji w innowacyjne technologie w tym Blockchain

O 32% wzrosły przychody MakoLab w I kwartale 2018 r. w porównaniu do analogicznego okresu zeszłego roku. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie oferowanymi rozwiązaniami dla sektorów automotive i finance, Spółka zwiększa zatrudnienie specjalistów i inwestuje w projekty badawcze wykorzystujące Blockchain i technologie semantyczne.

English version
Początek 2018 r. był dla MakoLab okresem intensywnej pracy nad zleceniami realizowanymi m.in. przez powstały w ubiegłym roku zespół Connected Car. Łącznie kwartalne przychody ze sprzedaży Spółki wzrosły o prawie 1/3 w stosunku do analogicznego okresu w 2017 r. Podjęte w zeszłym roku inwestycje w rozwój organizacji i nowe zespoły przynoszą efekty. Rosnące zapotrzebowanie klientów Spółki na usługi związane z szeroko rozumianą transformacją cyfrową („digital transformation”) skłaniają Spółkę do dalszego zwiększania zatrudnienia specjalistów oraz konsekwentnego prowadzenia prac B+R, po to by móc oferować innowacyjne rozwiązania dla kluczowych sektorów – motoryzacyjnego i finansowego. Dotykają one tak „gorących” tematów jak technologie Blockchain czy Internet of Things.

Kontynujemy inwestycje zarówno w powiększanie i wzrost kompetencji zespołu, jak i opracowywanie i wdrażanie innowacyjnych technologii, które są obecnie siłą napędową rozwoju kluczowych z punktu widzenia naszych przychodów, branż motoryzacyjnej i finansowej. Obok wzrostu przychodów cieszymy się, że konsekwentnie prowadzone działania w obszarze B+R materializują się produktami i technologiami, które są zauważane przez rynek. Nasza koncepcja GraphChain daje nam mocną pozycję w obszarze technologii blockchainowych, a LEI.INFO dedykowany głównie na rynek amerykański, został dostrzeżony przez środowiska zainteresowane rozwiązaniami FinTech i RegTech.

mówi Wojciech Zieliński, Prezes Zarządu MakoLab SA.

GraphChain jest nowatorską koncepcją z zakresu technologii Blockchain będącej fundamentem kryptowalut i potencjalnie wielu innych usług bankowych. GraphChain to zastosowanie klasycznych i dobrze znanych „grafowych” baz danych ze wszystkimi ich zaletami (jak np. jawna semantyka danych, doskonałe wyszukiwanie etc.) zabezpieczonych metodami Blockchain. Pozwala to na tworzenie zupełnie nowych rozwiązań, które łączą elastyczność baz grafowych z bezpieczeństwem zapewnianym przez Blockchain. Koncepcja została publicznie zaprezentowana na odbywającej się w Lyonie dużej branżowej konferencji „The Web Conference” oraz w artykule opublikowanym przez wydawnictwo „Association for Computing Machinery”. Prace nad tą technologią są finansowane z grantu otrzymanego z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programów Unii Europejskiej.
Spółka-córka MakoLab USA, Inc. uruchomiła pierwszą, prototypową wersję produktu LEI.INFO. Podstawowym modelem biznesowym dla LEI.INFO jest świadczenie usług cyfrowych związanych z Legal Entity Identifier (LEI) - globalnym identyfikatorem podmiotów gospodarczych. Został on utworzony w 2012 r. z inicjatywy grupy państw G20 oraz organizacji Financial Stability Board (FSB) w celu identyfikacji banków i innych podmiotów dokonujących transakcji finansowych. Niezaprzeczalna identyfikacja takich podmiotów jest niezbędnym elementem zapobiegania kryzysom finansowym. LEI.INFO udostępnia wyszukiwarkę podmiotów oraz zaawansowane usługi cyfrowe związane z danymi, tak samego systemu LEI jak i pochodzącymi z innych źródeł, dostarczając tym samym bardzo bogatej informacji o podmiotach gospodarczych w skali globalnej. Planuje się, że LEI.INFO będzie także świadczyć usługi rejestracyjne w systemie LEI.
Więcej o LEI.INFO
Więcej informacji o wynikach finansowych MakoLab znajduje się tutaj.
English version

20180515_MakoLab_informacja_prasowa_2018Q1.docx

docx | 127 KB

MakoLab.png

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.